Παρασκευή Απρίλιος 16, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2020: Ανοιχτά για το κοινό μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2020 εικόνα

Απόψε Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Το φεγγάρι της Μουρούνας ή του Οξύρυγχου ή αλλιώς η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος κάθε χρόνο συνοδεύεται με ανάλογες εκδηλώσεις. Φέτος το υπουργείο εμπνέεται από τους 25 αιώνες μετά τους Περσικούς πολέμους και συγκεκριμένα από την Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το θέμα της αφίσας είναι οι Θερμοπύλες, ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος.

Τη νύχτα αυτή 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοιού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Ενδεικτικά, στην Αττική και συγκεκριμένα στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, στις 21.00, με τη συμμετοχή του μουσικού συνόλου Jazz Sextet της Στρατιωτικής Μουσικής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 20.00. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24.00 ενώ στον Αρχαιολογικό χώρο του «Τύμβου του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών, ο χώρος θα ανοίξει ειδικά για τον εορτασμό της Πανσελήνου από τις 21.00 έως τις 24.00, και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της Εφορείας. Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών οργάνων «Φοίβος Ανωγειαννάκης» οι επισκέπτες θα λάβουν μέρος σε μια μουσική εκδήλωση με θέμα τα πανηγύρια του Αυγούστου.

Επίσης, μουσική εκδήλωση θα λάβει χώρα και στον Αρχαιολογικό χώρο Αμφιαρείου στον Ωρωπό. Στον Αρχαιολογικό χώρο Αφαίας στην Αίγινα, θα πραγματοποιηθεί στις 21:00, χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Place in the ancient earth», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Silvia Macchi και με τη συμμετοχή δύο καλλιτεχνών (Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Malvina Lorida) και τριών μουσικών (Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Joe Tonabene, Stavros Parigino).

Παρά τις συνθήκες της πανδημίας, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, θα συνεχίσουν να προσφέρουν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ώστε να πραγματοποιηθεί μια από τις ωραιότερες νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού.

Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την χώρα εδώ.

Πηγή: ΕΡΤ