Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 99 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 1.613 τα συνολικά κρούσματα και 59 οι νεκροί

Σωτήρης Τσιόδρας εικόνα

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν πλέον τα 1.613, εκ των οποίων τα 99 είναι νέα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

119 από τα παραπάνω κρούσματα προέρχονται από την ιχνηλάτηση του πλοίου« Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στους 59 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 71 έτη, οι 49 είναι άνδρες και οι 10 γυναίκες. Ανω του 95% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους (70 έτη και άνω) ή ανθρώπους με σοβαρα υποκείμενα νόσηματα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 92 άνθρωποι, με μέση ηλικία τα 66 χρόνια. Οι 23 είναι γυναίκες και οι 69 άνδρες. Το 70% πάσχει από χρόνια νοσήματα. 11 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Έχουν διενεργηθεί ως σήμερα 22.437 εργαστηριακά τεστ.

«Τα μέτρα σώζουν ζωές καθημερινά», τόνισε στην καθημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας.

Σχετικά με τα ζώα ανέφερε: «Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν όχι όμως οι σκύλοι, τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες. Επίσης καμία από τις μολυσμένες γάτες σε αυτή την μελέτη δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμη και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο».

Επίσης τόνισε: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος να εγκαταλείψουν τα ζώα, όπως παρατηρήθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου στους ανθρώπους».

Πολύ πρόσφατα αποτελέσματα από την Κίνα δείχνουν πρόοδο για νέο πειραματικό φάρμακο που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα πειράματα που έγιναν μέχρι αυτή την στιγμή στην ανθρωπότητα.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί κοινό στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό, για τον κάθε πολίτη», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε ότι στη δομή μεταναστών στη Ριτσώνα έγιναν ιχνηλατήσεις και κάποια τεστ σε επαφές της νοσούντος, αναφέροντας ότι «έχουμε ολοκληρώσει περίπου σε 90 δείγματα». Σε υγειονομικό περιορισμό για 14 ημέρες τέθηκε η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα, όπου ζουν 2.500 άνθρωποι και ήδη 23 άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, απομακρύνθηκαν από τη δομή, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους.

Έκανε γνωστό ότι 121 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο επιβατηγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και 261 αρνητικοί στον ιό.

Ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε ο περιορισμός κίνησης πολιτών από το Σάββατο και για 14 ημέρες στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Νότιο Πάρκο και στην περιοχή Πλαζ Αγιάς.

Επίσης, αποφασίστηκε ο περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλία του Βόλου από τη Δευτέρα και για 14 ημέρες, καθώς παρατηρήθηκε συνωστισμός περιπατητών και αθλουμένων.

«Έχουμε στόχο και σχέδιο», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς. Πέντε Κέντρα Υγείας θα μείνουν ανοιχτά σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να υποδέχονται ασθενείς με συμπτώματα σχετικά με τον κορωνοϊό. Είναι τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Καλυβίων, Ραφήνας, Καμινίων και Περιστερίου.

Στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΧΕΠΑ μπήκαν σε καραντίνα προληπτικά πέντε γιατροί και 25 άτομα από το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα ειδικευόμενης γιατρού, η οποία νοσηλεύεται.

Κλειστό θα είναι μέχρι τις 8 Απριλίου και το Κέντρο Υγείας στη Νέα Μάδυτο του δήμου Βόλβης καθώς δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορΩνοϊό.

Στη Μύκονο αναστέλλονται για 14 μέρες όλες οι οικοδομικές εργασίες δημόσιων και ιδιωτικών έργων, καθώς 69χρονη γυναίκα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, οδηγίες για την προστασία βρεφών, παιδιών και εφήβων από τον κορωνοϊό, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σημειώνοντας ότι και στα παιδιά πρέπει να ακολουθηθούν οι ίδιοι τρόποι προφύλαξης, που αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στο έμβρυο, αλλά στο νεογέννητο, αν η μητέρα είναι θετική.

Στον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην ενδυνάμωση του ρόλου τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ