Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 95 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 1156 τα συνολικά κρούσματα και 38 οι νεκροί

Σωτήρης Τσιόδρας εικόνα

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν πλέον τα 1156, εκ των οποίων τα 95 είναι νέα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στους 38 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 71 έτη, οι 29 είναι άνδρες και οι 9 γυναίκες. 92% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους (70% και άνω) ή με σοβαρα υποκείμενα νόσηματα. 58% είχαν καρδιακό νόσημα, ενώ το 5% χρειάζεται εντατική θεραπεία.

Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί συνολικά 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι. Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου το 5% των περιπτώσεων της νόσου χρειάζεται ενταντική θεραπεία. Ο ιός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία, η οποία απαιτεί νοσηλεία.

«Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι, είναι κατάληξη φριχτής πάλης με ανίερο εχθρό», επισήμανε ο καθηγητής.

«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε να ελεγχθεί η διασπορά», είπε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε ελέγχους σε κέντρα αποκατάστασης, δομές ηλικιωμένων και χρόνια πασχόντων αλλά και αστέγων, όπου βρέθηκε ασθενής ο οποίος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Αθηνών.

«Οιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία έτσι και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες ακόμη και θάνατο» και τόνισε ότι η χορηγηση της. πρέπει να γίνεται μόνο με ιατρική παρακολούθηση. «Προσοχή στην παραπληροφόρηση η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», είπε ο κ. Τσιόρδας.

Πέντε δοκιμές γίνονται σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ορού με αντισώματα από ανθρώπους που ανέρρωσαν στην Κίνα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο ή πανάκεια.

«Η καμπύλη δείχνει βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με άλλες χώρες», τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας, ενώ αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις.

«Η ενότητα δοκιμάζεται, ενώ πολλές χώρες στενάζουν, Ευχόμαστε σε όλους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, είμαστε συναγαγωνιστές, ο αγώνας είναι πανανθρώπινος. Πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε ενωμένοι. Κάθε άνθρωπος είναι ιερός, είναι ζωές», επισήμανε επαναλαμβάνοντας πως η συμμόρφωση με τα μέτρα είναιι απαραίτητη.

«Περπατάμε πάνω σε λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία μπορεί να αποβεί ολέθρια. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με συνέπεια και επιμονή. Επιμένουμε και μένουμε σπίτι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα που παρατείνονται:

• Μέχρι τις 11 Απριλίου παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, απόφαση που αφορά όσα είναι ήδη κλειστά.

• Μέχρι τις 11 Απριλίου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, με τροποποποίηση τη δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης λειτουργίας από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, το οποίο θα αναμεταδίδει λειτουργία.

• Παρατείνεται για μία εβδομάδα η καραντίνα σε Δαμασκηνιά – Δραγασιά για καθαρά προληπτικούς λόγους. Επίσης αναφερόμενος στην επίσκεψη – αυτοψία τόνισε ότι επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης, ενώ ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους κατοίκους και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.