Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 95 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 1061 τα συνολικά κρούσματα και 32 οι νεκροί

Σωτήρης Τσιόδρας εικόνα

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν πλέον τα 1061, εκ των οποίων τα 95 είναι νέα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στους 32 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς έιχαμε 4 νέους θάνατους. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη, οι 25 είναι άνδρες και οι 7 γυναίκες, οι περισσότεροι με με κάποιο νόσημα ή ηλικιωμένοι. 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί συνολικά 14.363 διαγνωστικά τέστ, ενώ 69 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Από αυτά, τα 65 νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ, ενώ 52 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο τύπου Ιταλίας δεν ακολουθείται. Οι ακριβείς εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα. Σήμερα έχουμε και διαγνώσεις μέσω τεστ για ανθρώπους με ήπια συμπτώματα και δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις διασποράς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας Σωτήρς Τσιόδρας.

Επίσης επεσήμανε: «Δεν έχουμε παραβιάσεις καραντίνας. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται αντιληπτό στη συνείδηση του μέσου πολίτη που έχει κληθεί σε καραντίνα, η σημαντικότητα του να μείνει σπίτι. Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του ιού με σφοδρότητα. Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ υπάρχει απειλή. Στην Ιταλία αυτό δεν έγινε αντιληπτό και αυτό πληρώνουν και το ίδιο βλέπω και σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ».

«Φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει και μετά την ίαση. Παρόλ’ αυτά πλέον δίνεται σαν οδηγία από τους διεθνείς οργανισμούς να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο μετά από επτά μέρες, τηρώντας κάποιες οδηγίες υγιεινής», είπε συγκερκιμένα.

Ειδική μνεία έκανε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας στην ψυχολογική παράμετρο του εγκλεισμού μας στο σπίτι, αλλά και του φόβου που έχει καταλάβει πολλούς από τους πολίτες της χώρας. Προέτρεψε το κοινό να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας, για να βρει ειδικές συμβουλές.

Επίσης, επεσήμανε ότι παρόμοιες ψυχολογικές συμβουλές παρέχει στο ευρύ κοινό και το ειδικό τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

«Είναι φυσιολογικό να μας καταλαμβάνει ο φόβος και για τον εαυτό μας και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η μειωμένη επαφή, επίσης, διαταράσσει την ψυχολογική μας κατάσταση. Είναι σημαντικό να μην ενδίδουμε στον στιγματισμό των ασθενών με κορωνοϊό και των οικογενειών τους, και θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό γι’ αυτούς. Να αποφύγουμε την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ειδήσεις που προκαλούν φόβο και κυρίως στις ψευδείς ειδήσεις. Να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Η επικοινωνία δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο ψυχικής προστασίας που μας στηρίζει. Επίσης να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος. Επάκρης ξεκούραση και σωματική άσκηση, όσο είναι αυτό δυνατόν εντός του σπιτιού», είναι κάποιες από τις συμβουλές που έδωσε ο καθηγητής.

«Ναι στην κοινωνική απόσταση και Όχι στην κοινωνική μοναξιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές στο κινητό τους, μέσω του http://www.gov.gr. Η υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης είναι προαιρετική.

Σχετικά με τον επαναπατρισμό συμπατριωτών μας ανέφερε: «Για όσους είναι στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα: Από αύριο Κυριακή στις 3.00 π.μ. και μέχρι τις 15 Απριλίου, διακόπτονται οι πτήσεις προς και από την Ολλανδία. Επιστροφή πλέον γίνεται μόνο για πολύ ειδικούς λόγους. Δεν έχει νόημα να δημιουργούν φασαρίες όσοι δεν προβάλουν εξηγήσεις και αποδεικτικά των ειδικών λόγων που επικαλούνται».

«Ειδκές περιπτώσεις είναι οι έγκυες, όσοι έχουν μείνει άστεγοι κλπ. Χτες επέστρεψαν από το Χίθροου 30 άτομα με προβλήματα υγείας. Δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός, οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ανταπόκριση των πολιτών για εθελοντική προσφορά είναι συγκινητική. Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις εθελοντών. Όσοι βρίσκονται σε καραντίνα (κρούσματα χαμηλού ρίσκου που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό) είναι περίπου 6.800 και γίνονται καθημερινά έλεγχοι για αυτούς», και κατέληξε λέγοντας: «Επιμένουμε και μένουμε σπίτι».