Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 82 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 1314 τα συνολικά κρούσματα και 49 οι νεκροί

Σωτήρης Τσιόδρας εικόνα

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν πλέον τα 1.314, εκ των οποίων τα 82 είναι νέα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στους 49 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, οι 37 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Ανω του 96% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους (70 έτη και άνω) ή ανθρώπους με σοβαρα υποκείμενα νόσηματα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 85 άνθρωποι, με μέση ηλικία τα 66 χρόνια. Οι 17 είναι γυναίκες και οι 68 άνδρες. Το 57% έχει υποκείμενο νόσημα. 6 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Οι θάνατοι αυξάνονται και αυτό από μόνο τoυ δείχνει την πιθετικότητα του ιού.

Έχουν διενεργηθεί ως σήμερα 16.732 εργαστηριακά τεστ.

Επιπλέον έχουν ανιχνευθεί 20 άλλου κρούσματα που αφορούν επιδημική έξαρση σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου.

Σχετικά με το θέμα χρήσης μάσκας ή κάποια προστασίας του προσώπου από τον γενικό πληθυσμό. Ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε χθες. Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες προσώπου, εκτός αν είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς έχουν δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες. Η χρήση των μασκών προτείνεται αυτήν τη στιγμή για τους επαγγελματίες υγείας.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη μάσκα προέρχεται όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί ούτως ή άλλως αν είχαν ήπια συμπτώματα δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω.

Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού.

Σχετικά με αλλοδαπή γυναίκα που προσήλθε στο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας για την διαδικασία του τοκετού και διαβιούσε σε δομή φιλοξενίας και βρέθηκε θετική στον ιό, ο καθηγητής είπε:

«Ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί ήδη όλες τις επαφές του κρούσματος εντός των προηγουμένων ημερών και προβαίνει σε όλα τα απραιτητά μέτρα προστασίας των διαμενόντων και των εργαζομένων. Επισημαίνεται ότι εξετάστηκε και προσωπο υψηλού κινδύνου, το οποίο συνέμενε με την γυναίκα, η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δεν είναι φορέας του ιού».

Σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά 11 χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Βέλγιο, Δανίας, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), υπολογίζεται ότι ως και τις 28 Μαρτίου έχουν μολυνθεί μεταξύ 7 – 43 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα δε μέτρα εκτιμάται πως έχουν αποτρέψει μέχρι τις 31 Μαρτίου 59.000 θανάτους, με ένα εύρος εκτίμησης που φτάνει μέχρι και τις 120.000 θανάτους.

Επιστήμονες από το κολλέγιο Imperial του Λονδίνου ανακοίνωσαν πως πολλοί περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν αν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ και πως αυτήν τη στιγμή είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, κ. Λίπσιτς, το καλύτερο μέτρο στον κόσμο για τον περιορισμό της επιδημίας είναι μέτρα σαν αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν έχουξε κάτι καλύτερο στα χέρια μας. Δεν θέλουμε την κορύφωση της επιδημίας να έρθει γρήγορα. Θα πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο ο ρυθμός αύξησης να είναι βραδύς ώστε να επιτυγχάνεται σιγά σιγά ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Όλοι θα μεινουμε στα σπίτια μας, θα ανταλλάξουμε ευχές με τα αγαπημένας μας πρόσωπα από το τηλέφωνο και θα προσευχηθούμε απο τα σπίτια μας, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός επίσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.

Επίσης τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.