Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 71 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 892 τα συνολικά κρούσματα και 26 οι νεκροί

Σωτήρης Τσιόδρας εικόνα

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τα συνολικά κρούσματα είναι 892, εκ των οποίων τα 71 είναι νέα.

Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 57 άτομα, τα 54 διασωληνωμένοι. Σήμερα είχαμε 4 νέους θανάτους, συνολικά οι θάνατοι είναι 26. Η μέση ηλικί των θανόντων είναι τα 73 χρόνια, οι 21 είναι άνδρες και οι 5 γυναίκες, οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα.

Στους 26 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα με τελευταίο θύμα έναν 46χρονο στρατιωτικό και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο 46χρονος ανθυπασπιστής τεχνικού, με καταγωγή από την Ξάνθη, άφησε την τελευταία του πνοή, νωρίς το πρωί, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλευόταν. Σε καραντίνα κηρύχθηκε έως τις 7 Απριλίου η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης στη Θράκη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό 11 άτομα τις τελευταίες 6 ημέρες. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν έξι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και ένας στο Νοσοκομείο Πύργου. Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στη Φλώρινα και την Τρίπολη.

Τα κρούσματα παγκόσμίως είναι σχεδόν 500.000 και οι θάνατοι περίπου 22.000.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην περίπτωση του 42χρονου γερμανού καθηγητή που έχασε τη ζωή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) από τον κορωνοϊό, ενώ ήταν υγιέστατος και δεν έπασχε από χρόνιο νόσημα.

«Υπάρχει μια σπάνια περίπτωση που έχει καταγραφεί στην πανδημία του κορωνοϊού, όπου ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων μπορεί να προκαλέσσει θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα. Η περίπτωση του Γερμανού ήταν μια από αυτές, όμως, οι περιπτώσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες», όπως τόνισε ο καθηγητής.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις νέες εγκεκριμένες θεραπείες για τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι θεραπείες αυτές έχουν σοβαρές παρενέργειες και δεν πρέπει να χορηγούνται σε ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σε χθεσινή αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την πανδημία στην Ευρώπη, κατέληξε ότι μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στην Ευρώπη δεκαπλασιάστηκε. Συγκεκριμένα, ανέβηκε από 3,3 ανά 100.000 πληθυσμού σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού.

«Οι συνάδελφοί μου στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι εμείς «δεν έχουμε γίνει Ιταλία, γιατί δεν έχουμε εκθετική αύξηση της νόσου, όμως, θα πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα για να είμαστε ασφαλείς».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς τόνισε πως η καλύτερη μέθοδος για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης, είναι να περιοριστούν δραστικά οι μετακινήσεις.

Κονδύλι 5 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ στον ΕΟΔΥ:

Η Τράπεζα της Ελλάδος ενισχύει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με το ποσό των 5.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατατεθεί στο λογαριασμό του ΕΟΔΥ, προκειμένου να διατεθεί για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού, κατά την κρίση του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πηγή: ΕΡΤ