Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 60 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 1.673 τα συνολικά κρούσματα και 68 οι νεκροί

file Tsiordas Enimerosi 4April 2020

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν πλέον τα 1.673, εκ των οποίων τα 60 είναι νέα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στους 68 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς σημειώθηκαν 9 νέοι θάνατοι. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, οι 49 είναι άνδρες και οι 19 γυναίκες. Ανω του 91% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους (70 έτη και άνω) ή ανθρώπους με σοβαρα υποκείμενα νόσηματα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 92 άνθρωποι, με μέση ηλικία τα 66 χρόνια. Οι 23 είναι γυναίκες και οι 69 άνδρες. Το 70% πάσχει από χρόνια νοσήματα. 10 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

«Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστα στα ματια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομαδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Στα πλαίσια των δύσκολων στιγμών που ζούμε όλοι μας, το υπουργείο Υγείας και ΕΚΠΑ ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και δημιουργία προγράμματος βοήθειας συμβουλευτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου.

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης 10306 με στόχο να προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας.

Μιλώντας ξανά για το θέμα της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου. Αυτός είναι ο λόγος που χθες, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης, ακόμη και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.

«Την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως», τόνισε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι «αυτά τα καλύμματα που συνιστούν οι Αμερικανοί δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς. Δεν τονίζουν δε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τέτοια καλύμματα (μαντήλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες). Στην περίπτωση που δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι, εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με τον φτέρνισμά του τον ιό. 40% με 90% του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα ιδίως όταν αυτό έχει μαζέψει αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής, βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ. Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από την μετάδοση αυτών που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να δημιουργήσουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς και την φορούν να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν. Και γι αυτό δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας και φυσικά το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις».

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό», είπε ο καθηγητής και σημείωσε ότι: «το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής θα αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες».

Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος. Αυτήν τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς, ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής.

Σε άλλες εξελίξεις της ημέρας, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και εν γνώσει της Πολιτικής Προστασίας μετέβη στην Κέα όπου διέμεναν 176 μετανάστες που προορίζονται να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, εκ μέρους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε η τελική μορφή παράλληλα με τη χρήση των μέτρων προστασίας των υγειονομικών, του πρωτοκόλλου προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής καθώς και μεταεκθεσιακής προφύλαξης σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία αναφοράς για το νέο ιό.

Την παράταση των μέτων προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών ως τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνίας, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.

Σε αυστηρό τόνο ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένοι «πονηροί και ανεύθυνοι πολίτες», οι οποίοι επιμένουν να μην συμμορφώνεται στα μέτρα του περιορισμού των μετακινήσεων:

«Δεν βλέπουν τι γίνεται στην Ευρώπη; Να ξέρουν αυτοί οι ανεύθυνοι ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ότι καθ’όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέφθηκαν για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο με απόφαση του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις ΔΟΥ. Η απόφαση ισχύει από σήμερα για δηλώσεις μεταβολής κατοικίας που υποβάλλονται από σήμερα 4 Απριλίου και μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πηγή: ΕΡΤ