Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 387 τα συνολικά κρούσματα και 5 οι νεκροί

κορωναϊός εικόνα

Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας Σ. Τσιόδρας ενημερώνει για την πορεία εξέλιξης της επιδημίας στην Ελλάδα.

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 387, εκ των οποίων τα 35 είναι νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί είναι 5, καθώς σήμερα κατέληξε άλλος ένας συμπολίτης μας. Όπως και οι προηγούμενοι τέσσερις που κατέληξαν, είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, 70 ασθενείς νοηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 διασωληνομένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. «Όλοι τους παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία και τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνομένων πολιτών είναι τα 69 έτη και οι θάνατοι αφορούν άνδρες

Τα περισσότερα επιβεβαωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ελεχθεί 4.900 δείγματα.

14 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σχετικά με περαιτέρω μέτρα που αφορούν τον τομέα Υγείας, ανακοινωνεται η αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές Υγείας

«Η στρατηγική παραμένει ο περιορισμός κατ’οίκον των ελαφρών περιπτώσεων με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με τον γιατρό του και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να είναι αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώασης», υπενθύμισε ο κ. Τσιόδρας.

Για κάθε 5 ασθενείς ποιυ είναι κριτικά άρρωστοι, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10-15% τη μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος που δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή το σύστημα Υγείας ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίππη», τόνισε ο κ. Τσίοδρας.

Αυτήν τη στιγμή γίνεται ειδικός σχεδιασμός συστήματος καταγραφής και περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτόν τον κίνδυνο και θα γίνεται κατά το δυνατόν σε δειγματοληψία στο σπίτι.

Ο έλεγχος τρέχει ακόμη από ιδιωτικά εργαστήρια, ο οποίος και δεν απαγορεύεται για όποιον το επιθυμεί. Πρέπει να δηλώνεται σε μας ώστε να τον ιχνηλατούμε και γίνεται μέρος καταγραφής της επιδημίας.

Σχετικά με την επιστροφή από εξωτερικό, τονίζεται η ανάγκη τήρησης υγιεινής στο χώρο του σπιτιού, η αποφυγή επαφής των ατόμων αυτών με άτομα αυξημένου κινδύνου και ει δυνατόν, την απομόνωση σε ειδικό χώρο στο σπίτι κρατώντας τις αποστάσεις από τους υπολοίπους που μένουν στο ίδιο σπίτι.

Αυτοι που επιστρέφουν από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από χώρες με υψηλή τοπική μετάδοση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τους χειριζόμαστε σαν να έχουν επαφή με κρούσμα για να περιορίσουμε περαιτέρω πιθανή μετάδοση.

«Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα, λόγω των τεράστιων δυσκολιών στην διακομιδή και αεροδιακομιδή από νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: να μην απομακρύνονται στα νησιά ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Στην ενημέρωση συμμετείχει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς.

Πηγή: ΕΡΤ