Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 2892 τα συνολικά κρούσματα και 173 οι νεκροί

Σωτήρης Τσιόδρας εικόνα

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν πλέον τα 2.892, εκ των οποίων τα 10 είναι νέα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στους 173 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς σημειώθηκε 1 νέος θάνατος το τελευταίο 24ώρο. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη, οι 121 ήταν άνδρες και οι 52 γυναίκες. Ανω του 94.8% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους (70 έτη και άνω) ή ανθρώπους με σοβαρα υποκείμενα νόσηματα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 18 άνθρωποι, με μέση ηλικία τα 69 χρόνια. Οι 4 είναι γυναίκες και οι 14 άνδρες. Το 83,3% πάσχει από χρόνια νοσήματα ή είναι ηλικιωμένοι.

101 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Έχουν διενεργηθεί ως σήμερα 160.991 κλινικά δείγματα.

«Η πατρίδα μας ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και χωρίς προηγούμενο στις έκτακτες συνθήκες που αφορούσαν τον ιό. Όλον αυτόν τον καιρό παραμείναμε άγρυπνοι παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του πληθυσμού, σε ένα σωρό μεγάλες μάχες, όπως για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού – τον “πόλεμο για τις μάσκες” όπως τον αποκάλεσε το CNN – η ενίσχυση του εργαστηριακού ελέγχου, η ενίσχυση των ΜΕΘ, η προμήθεια φαρμάκων με τα έως τότε δεδομένα.

Η επιστημονική επιτροπή ανέλυε τις εξελίξεις και εισηγείτο εν μέσω αβεβαιότητας τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις, τους θεραπευτικούς αλγόριθμους, τα μέτρα προσταςίας για την κοινότητα, για τους αγαπημένους μας, για τις ευπαθείς ομάδες. Η πατρίδα μας κατάφερε με την υπομονή όλων μας να περάσει αυτήν την πρώτη φάση του ιού, αν επιπεδώσει και να μειώσει καμπύλη επιδημίας με συγκριτικά πολύ λιγότερες απώλειες από άλλες πολύ περισσότερο “έτοιμες” υγειονομικά χώρες. Καταλυτική ήταν η συμμετοχή του κόσμου σε αυτήν την φιλότιμη και επώδυνη προσπάθεια. Οι αριθμοί μας, που λένε την αλήθεια, λένε πως τα μέτρα και μαζί με αυτά το επώδυνο απαγορευτικό, οδήγησε σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερες απώλειες στην πατρίδα μας.

Η ομάδα των επιδημιολόγων και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία εργάζεται στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και η επικεφαλής ομάδας εκτιμήσεων αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Σήψα με ενημέρωσε πως βάσει μαθηματικών εκτιμήσεων είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι πως είναι κοντά στους πραγματικούς αριθμούς με τα έως τώρα δεδομένα από αρχικές μελέτες αντισωμάτων», είπε στην εισαγωγή του ο κ. Τσιόδρας και συνέχεια αναφέρθηκε σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από δύο μελέτες.

Η πρώτη μελέτη αφορά εθελοντές αιμοδότες και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την ομάδα των κ. Κατσίβελα και Σταμούλη. Μέχρι τώρα έχει εξετάσει δείγματα από 3.400 αιμοδότες και βρήκε έως σήμερα 24 θετικά, δηλαδή το 0,7%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ακόμη 6.600 αιμοδοτών ώστε να έχουμε έναν αριθμό κοντά στις 10.000.

Στη δεύτερη μελέτη που ερευνά δείγματα από εναπομείναντες ορούς και αφορά τους. Μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου από 2.569 εξετασθέντα δείγματα, έως σήμερα είχαμε 9 θετικά, δηλαδή ποσοστό 0,35%.

«Αυτή είναι η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας και των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε μια άλλη επιτυχία της Ελλάδας που έχει να κάνει με τον μικρό συγκριτικά αριθμό θανάτων.

«Σήμερα έχουν συνολικά καταγραφεί 173 θάνατοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από την καθηγήτρια κ. Σήψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού – δηλαδή ένα 0,55% – και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή. 13.685. Με μια μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά, κάποια μέτρα φυσικά και θα τα παίρναμε, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Τότε όμως θα ήταν αργά», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειας μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε μετά τον κ. Τσιόδρα πως οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαμε μέχρι σήμερα. «Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο», επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.

«Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή (Σωτήρη Τσιόδρα) 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης», προσέθεσε και διευκρίνισε πως η επικοινωνία από αύριο μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Σημείωσε πως έχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία και ότι θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Πηγή: ΕΡΤ