Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Υπουργοί εικόνα

«Με το βλέμμα στραμμένο και στην μετά-κορωνοϊκή εποχή», η κυβέρνηση παρουσίασε την τέταρτη δέσμη μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν από κοινού οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε συνολικά 1,7 εκ. εργαζόμενους ως αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και 4μηνη παράταση των φορολογικών οφειλών των υπόχρεων.

Επεκτείνεται η προστασία σε 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή στο 86% των κωδικών δραστηριότητας, με αναστολή του ΦΠΑ και εκπτώσεις 25% σε εμπρόθεσμες καταβολές με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Επιπλέον καλύπτονται 700.000 αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις.

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο με πρόβλεψη για τις κλειστές επιχειρήσεις, το ποσό που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό που παραμένουν κλειστές, να καλυφθεί από το κράτος. Επιπλέον, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση ως τις 10 Απριλίου στους εργαζόμενους στις δομές υγείας και την Πολιτική Προστασία, ενώ άμεσα προωθείται θεσμοθετημένη λύση για τις ληξιπρόθεσμες τραπεζικές επιταγές.

Και ο αγροτικός τομέας εντάσσεται στα μέτρα στήριξης με 150 εκατομμύρια ευρω από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και ΚΑΔ που αφορούν την αλιεία και την ανθοπαραγωγή.

Την ειδική αποζημίωση θα μπορούν να λάβουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, καθως και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν και έγινε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, ενώ αίρονται οι άδειες άνευ αποδοχών που τους είχαν χορηγηθεί, ακριβώς για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση.

«Το σχέδιο τόνωσης ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία με ρήτρα μη απολύσεων και δώρο Πάσχα, που θα καταβληθεί στο σύνολο του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία:

• Η ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς , συνολικά 1, 7 εκατομ. εργαζόμενους και από το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, καλύπτονται ασφαλιστικές εισφορές, επί του ονομαστικού μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

• Η στήριξη επεκτείνεται μέσα από διαφορετικά σχήματα σε 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων, το 86% των ΚΑΔ.

• Προβλέπεται αναστολή του ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία για τον Απρίλιο, ενώ για εμπρόθεσμη καταβολή παρέχεται έκπτωση 25%.

Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, το 75% του συνόλου με συνολικό ύψος 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

• Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).

• Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

• Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.

• Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται – είχαμε πει κατά 4 δισ. ευρώ – τελικά κατά 5 δισ. ευρώ. Αυτό απαιτείται διότι οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ και οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Συνολικά η επιβάρυνση μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Θα ξεπεράσουμε την κρίση ενωμένοι, η κοινωνία θα βγεί όρθια και με συνοχή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι Τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων, ενώ θα αξιοποιηθούν με τη μέγιστη ευελιξία κοινοτικοί πόροι που θα προστεθούν στο αρχικό ποσό.

Θ. Σκυλακάκης: Οι τρεις νέες κατηγορίες ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα:

• Μεσιτικά γραφεία, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σιδηρουργοί, κατασκευή ιστοσελίδων και διαδικτυακών πυλών, καθαρισμός κτιρίων και καθαριστήρια ρούχων, γενικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων, κτηνίατροι, φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, λιανικό εμπόριο, υπαίθριες αγορές, δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων κλπ.

• Βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, ασφάλιση, και άλλες υπηρεσίες. Τόσο στην κατηγορία αυτή όσο και την προηγούμενη τα πλεονεκτήματα είναι η 4μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων με έκπτωση 25% για εμπρόθεσμης καταβολής. Επιπλέον για τον ΦΠΑ Απριλίου παρέχεται έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή η οποία θα συμψηφισθεί με μελλοντικές οφειλές. Προυπόθεση είναι η καταβολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Επίσης για επαγγελματίες και εργαζόμενους προβλέπεται η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

• Εμπορία και διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου, πρατήρια καυσίμων, διαχείριση απορριμμάτων κλπ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. Για το κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις ρευστότητας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε, επίσης, τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής:

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο διάστημα από 2 μέχρι 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet θα έχει πενταετή διάρκεια ενώ προβλέπεται χαμηλό επιτόκιο και για το πρώτο έτος περίοδος χάριτος. Και στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προυπόθεση για τη χρήση του μέτρου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον εργοδότη.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αποπληρωμή των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων – Νέα ρύθμιση για τις επιταγές:

Έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να συνεχίζουν να το κάνουν ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης απεύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ανακοίνωσε τα εξής:

• Ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αναλόγως με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης.

• Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων οι οποίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν σε τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας.

• Επίσης το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιταγών.

Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους

Στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις.

Γιάννης Βρούτσης: Τέταρτος κύκλος μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας- οικονομίας:

Την 1η Απριλίου θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους στην γενική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας, ώστε και εκείνοι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έντυπα, για μείωση 40% μισθώματος κατοικίας και για να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, σύμφωνα με τον υπουργο Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

• Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες- στοιχεία αιτήσεων

Την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στην οποία οι εργοδότες συμπλήρωσαν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτήθηκαν α) μείωση κατά 40% του επαγγελματικού μισθώματος και β) αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοικτή, μέχρι τις 31/3. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις, που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, την 1η Απριλίου 2020, θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου, ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή), όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Από σήμερα 30.3.2020, υπάρχει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους, να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης.

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα-Αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο:

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά και αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Η κυβέρνηση εκτιμά – και το έχει αποδείξει διαχρονικά – απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους.

Αποζημίωση:

Από 6.4.2020, οι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες, μέχρι πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ, θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό έντυπο που θα βρίσκουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ασφαλιστικές εισφορές:

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί σήμερα, θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Ταυτόχρονα, το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι τις 31/3, στις 10 Απριλίου 2020.

Ηλεκτρονική έκδοση δελτίου ανεργίας και αίτηση επιδότησης:

Άμεσα και, συγκεκριμένα, εντός Απριλίου, ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους, ηλικίας 18-67, σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, ενώ από τον Μάιο, θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

Επίσης, από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, για πρώτη φορά, οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας, χωρίς φυσική παρουσία.

Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού-Δείτε τις ΚΥΑ (δείτε εδώ).

Κάθε επέκταση των μέτρων σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί μία θετική ενέργεια, σημειώνει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος και προσθέτει: «Το μεγάλο ζητούμενο είναι, πέραν των γενικών αυτών μέτρων, η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα και στις αναγκαίες εξειδικεύσεις που αφορούν κλάδους ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, όπως, για παράδειγμα, ο τουριστικός κλάδος».

Πηγή: ΕΡΤ