Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ξεκίνησαν παγκόσμιες κλινικές δοκιμές θεραπειών κατά του κορωνοϊού

Φάρμακα εικόνα

Χώρες σε όλον τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τον κορωνοϊό. Χθες Κυριακή ξεκίνησε μια μεγάλη παγκόσμια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με την ονομασία Solidarity (Αλληλεγγύη), κατά την οποία θα δοκιμαστούν τέσσερις πειραματικές θεραπείες. Στη χώρα μας ήδη εφαρμόζονται οι θεραπείες αυτές.

«Χορηγούνται κάποια φάρμακα που έχει δειχθεί ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα, έτσι σε συννενόηση με την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων τα χορηγούμε», δηλώνει ο ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γιώργος Δαϊκος.

Οι ελπιδοφόρες πειραματικές θεραπείες αφορούν τη χλωροκίνη και τη συγγενική της υδροξυχλωροκίνη κατά της ελονοσίας και αυτοάνοσων νοσημάτων, το συνδυασμό Ritonavir / Lopinavir για το AIDS και τη μελέτη του Remdesivir κατά του Έμπολα, που ήδη χορηγείται σε τρεις ασθενείς στη χώρα μας.

Οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο έχουν εντοπίσει 69 φάρμακα, που ίσως έχουν κάποιο αποτέλεσμα κατά του κορωνοϊού και για περισσότερα από 20 από αυτά, οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Πηγή: ΕΡΤ