Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Τεχνητή νοημοσύνη θα ολοκληρώσει την ημιτελή 10η συμφωνία του Μπετόβεν

Beethoven pic

Μια ομάδα μουσικολόγων και προγραμματιστών θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να ολοκληρώσουν την ανολοκλήρωτη 10η συμφωνία του Γερμανού συνθέτη Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, μέχρι το 2020, οπότε και συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσικού.

Ξεκινώντας από μερικές νότες μόνο που ο Μπετόβεν έγραψε σε ένα σημειωματάριο πριν το θάνατό του το 1827, οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα υπολογιστικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη για να ολοκληρώσουν την υπόλοιπη συμφωνία.

Ο υπολογιστής με την ικανότητα να διδάσκεται έχει προγραμματιστεί σε ολόκληρο το υπόλοιπο μουσικό έργο του μεγάλου συνθέτη, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Deutsche Telekom.

«Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, έστω κι αν ο υπολογιστής έχει ακόμη πολλά να μάθει», ανέφερε η Κριστίν Σίγκερτ, επικεφαλής των αρχείων στο Οίκο του Μπετόβεν, στη Βόννη της Γερμανίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο AFP. Σύμφωνα με τη Σίγκερτ, είναι σίγουρη ότι ο Μπετόβεν θα ενέκρινε την επεξεργασία της τελευταίας συμφωνίας, μιας και θεωρείται ως ένας καινοτόμος της εποχής του.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπάρι Κούπερ, Βρετανός συνθέτης και μουσικολόγος που έγραψε μια πιθανή συνέχεια της 10ης συμφωνίας το 1998, δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η εκδοχή από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επιτυχής. «Άκουσα σε ένα μικρό απόσπασμα που δημιουργήθηκε. Δεν ακουγόταν ούτε κατά διάνοια ως μια πειστική ανακατασκευή εκείνου που σκόπευε ο Μπετόβεν», σχολίασε ο Κούπερ σύμφωνα με το AFP.

Να σημειώσουμε ότι η ολοκληρωμένη συμφωνία αναμένεται να παρουσιαστεί από συμφωνική ορχήστρα στις 28 Απριλίου 20220, στη Γερμανία.

Πήγη: pronews.gr