Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Aυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως

Covid-19 πανδημία εικόνα

Μεγαλώνει ώρα με την ώρα παγκοσμίως η «μαύρη» λίστα από την πανδημία του κορωνοϊού, με τις κυβερνήσεις και την επιστημονική κοινότητα να προτάσσουν την ατομική ευθύνη των πολιτών για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία εξάπλωση, ενώ λαμβάνουν όλο και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, που διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο τοπίο αναγκαστικής απομόνωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 13.000 θάνατοι και 307.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 165 χώρες, ενώ σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στο «μάτι του κυκλώνα» παραμένει η Ευρώπη, με την Ιταλία να μετρά περίπου 5.000 θύματα, εκ των οποίων τα 800 το τελευταίο 24ωρο, και τα κρούσματα να φτάνουν σχεδόν τις 54.000.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε πως κλείνουν όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται βασικής σημασίας, και προωθείται η τηλε-εργασία, ενώ μετά από επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρωσικός στρατός στέλνει ιατρική βοήθεια.

Η Κίνα, η οποία πριν από ένα μήνα μονοπωλούσε τις ειδήσεις για τη νόσο, έχει πλέον μονοψήφιους θανάτους καθημερινά και μόνο «εισαγόμενα» κρούσματα.

Οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς μετά την Ιταλία και την Κίνα, είναι το Ιράν με 1.685 θανάτους, η Ισπανία με 1.326, η Γαλλία με 562, οι ΗΠΑ με 278 και η Βρετανία με 220.

Η Βρετανία βρίσκεται δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία στην εξάπλωση του ιού, και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενδέχεται να υπερφορτωθεί, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που επικρίνεται για καθυστερημένη λήψη μέτρων, και ζήτησε από 1,5 εκατομμύριο πολίτες με εύθραυστη υγεία να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για 3 μήνες.

Η ρουμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Κυριακή 23/3 τον πρώτο θάνατο στη χώρα που οφείλεται στον νέο κορωνοϊό. Πρόκειται για έναν 67χρονο άνδρα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου. Αυτός διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό στις 18 Μαρτίου και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Κραϊόβα, στη νότια Ρουμανία. Η Ρουμανία, η οποία έχει καταγράψει 367 κρούσματα κορονοϊού μέχρι σήμερα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 16 Μαρτίου για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν από τον COVID-19 αυξήθηκε στους 1.685 με 129 θανάτους να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην κρατική τηλεόραση. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στο Ιράν, έφτασε στους 21.638.

Το ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στη χώρα αυξήθηκε σήμερα στα 18.610 περιστατικά. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 1.948 περιστατικά, από την προηγούμενη ημέρα.

H κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά 15 ακόμη ημέρες, μετά την αρχική 15νθήμερη κατάσταση ανάγκης που είχε ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του COVID-19, όπως ανέφεραν σήμερα οι εφημερίδες «El Pais» και «El Mundo».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επικοινώνησε την απόφαση τις κυβέρνησης στα στελέχη της περιφερειακής διοίκησης μέσω μιας βιντεοκλήσης. Η επιβολή της κατάστασης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, απαγορεύει όλες τις αναγκαίες μετακινήσεις. Ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία, από την πανδημία του COVID-19 αυξήθηκε στους 1.720 την Κυριακή από τους 1.326 θανάτους που είχαν αναφερθεί το Σάββατο.

Στο Κόσοβο οι αρχές ανέφεραν τον πρώτο θάνατο από τον COVID-19. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο 82 ετών που πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο και είναι το πρώτο θύμα του COVID-19, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας στο Κόσοβο. «Ο ασθενής είχε χρόνιο καρδιολογικό και πνευμονολογικό νόσημα», ανέφερε η ανακοίνωση. Το Κόσοβο έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ έχει αναφέρει 31 περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Η Ρωσία ανέφερε την Κυριακή 22/3, 61 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον COVID-19 σε έξι περιοχές και μέσα στο τελευταίο 24ωρο, με το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών να αυξάνεται στα 367, σύμφωνα με το αρμόδιο κέντρο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Κυριακής 22/3 η καγκελάριος Μέρκελ με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς της Γερμανίας θα επιχειρήσουν να αποτιμήσουν την κατάσταση στην χώρα και πιθανώς να αποφασίσουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πηγές: ΕΡΤ