Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Σταματήστε την κλιματική αλλαγή!

κλιματική αλλαγή pic

«Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά». Ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της συγκέντρωσης στην Αθήνα, μαθητών, αλλά κ εκπαιδευτικών κ οικολογικών οργανώσεων.

«Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα», βροντοφώναξαν οι μαθητές μαζί με φορείς, στη πλατεία Συντάγματος, συμμετέχοντας στο πλαίσιο του διεθνούς κινήματος “Friday’s for Future”. Συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν ότι δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης, ζητώντας έτσι μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ήταν μια διαφορετική συγκέντρωση με έντονη την ενέργεια των μαθητών – μαθητριών με συνθήματα στα Αγγλικά από το διεθνές κίνημα FFF. Στη συνέχεια έγινε πορεία που κατέληξε έξω από τη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία.

«Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά κάποιους άλλους. Χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο στους ελεύθερους χώρους, στα σχολεία κ στα δημόσια κτήρια. Η Αθήνα να μάθει να κάνει ανακύκλωση κ να αλλάξει ενεργειακό μοντέλο».

« Πρέπει να ξεσηκωθούμε κ να πιέσουμε για μια γρήγορη, τακτική κ δίκαιη μετάβαση από την οικονομία των υδρογονανθράκων σε μια βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσαν μαθητές κ οικολογικές οργανώσεις.

Κινητοποιήσεις έγιναν σε 150 χώρες, για το κλίμα. «Δεν έχουμε δεύτερο πλανήτη», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε παντού. Περισσότερες από 5000 κινητοποιήσεις σε 150 χώρες, στο πλαίσιο της παγκόσμιας απεργίας για το κλίμα, από την Αυστραλία, ως την Κένια κ από τα νησιά του Ειρηνικού ως την Βρετανία.

«Θα πεθάνετε από γηρατειά, θα πεθάνω από την κλιματική αλλαγή», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε μαθήτρια στο Νέο Δελχί. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Washington Post, στην Αμερική, το 57% των Αμερικανών εφήβων νιώθει φόβο για την κλιματική αλλαγή, το 52% θυμό κ το 54% την ανάγκη να κάνει κάτι γι αυτό. Ίσως τελικά υπάρχει ελπίδα…