Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές

  Εύπολις – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου

  Σε λίγο μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο θητείας της διοίκησης Καλαφατέλη και, συγχρόνως, στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, διακρίνουμε ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας εντυπώσεων, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • προσπάθεια ενίσχυσης και ισχυροποίησης των παρατάξεων και κινήσεων
  • προσέλκυσης υποψηφίων, αλλά, κυρίως,
  • επηρεασμού των ψηφοφόρων.

  Τα κίνητρα κάθε υποψηφίου είναι για άλλους ξεκάθαρα και φανερά, για κάποιους άλλους όμως κρυφά και θολά… Αυτό που για εμένα προσωπικά είναι στοίχημα ήθους και τιμής, είναι το πόσο ειλικρινείς είμαστε με τους συμπολίτες που προσπαθούμε να πείσουμε.

  Οι πολίτες απαιτούν αλήθειες! Όχι πολλά λόγια!

  • Δεν τους αρκούν τα επικοινωνιακά εργαλεία και τεχνάσματα
  • Θέλουν δουλειά με γνώση, εμπειρία, ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα
  • Δεν τους ικανοποιούν τα θεάματα και τα κεράσματα
  • Θέλουν χειροπιαστές λύσεις και αποτελέσματα στην βελτίωση της καθημερινότητας τους

  Οι περισσότεροι, είμαστε, λίγο-πολύ, γνωστοί μεταξύ μας. Οι πορείες και οι επιλογές ενός εκάστου από εμάς, είναι γνωστές, όπως και οι στάσεις και οι συμπεριφορές μας καταγεγραμμένες, σε πολίτικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Στα ερωτήματα που συζητιούνται στις συγκεντρώσεις, στα καφενεία, στις παρατάξεις, στα κόμματα, πού πάμε, πώς πάμε και τι θέλουμε να πετύχουμε; πρέπει να δοθούν καθαρές και ουσιαστικές απαντήσεις.

  Θλίβομαι όταν – συχνά – ακούω την απαξίωση του κόσμου μέσα στην έκφραση «όλοι για την κονόμα και την καρέκλα». Δεν το αποδέχομαι! Δεν το επιδίωξα ποτέ στα 20 χρόνια ενασχόλησης μου με τα κοινά και δεν με αγγίζει!

  Στο ερώτημα που ακούω, συχνά, «αφού όλοι θέλετε το καλό μας γιατί δεν τα βρίσκετε μεταξύ σας;», η απάντηση βρίσκεται στα λόγια του συγγραφέα Γ. Παπαθανασόπουλου από το βιβλίο του «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία» που, πρόσφατα, η παράταξή μας «ΕΥΠΟΛΙΣ», παρουσίασε.

  • «…το σαράκι του διχασμού έτρωγε τις σάρκες του Ελληνισμού και συνεχίζει να τις τρώει καθώς μας αρέσει να αναζητούμε διαρκώς αφορμή να διαφωνούμε»,
  • «… οι Ελλαδίτες συμπατριώτες μας πάσχουν από την επάρατη ενδημική τους αρρώστια, τον εθνοκτόνο διχασμό».

  Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι και η μοναδική απάντηση. Κινούμαστε μέσα στα γρανάζια του συστήματος όπου επικρατεί ο «ισχυρός», χρησιμοποιώντας την εξουσία κατά το δοκούν. Το «διαίρει και βασίλευε», σταθερά επιτυχημένη στρατηγική διαχρονικά, εφαρμόζεται και συντηρείται από τους ασχολούμενους επαγγελματικά με την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου με λαϊκισμούς, αυταρέσκεια και εξουσιολαγνεία, να αποσπάσουν την ψήφο των Δημοτών.

  Η «κατάληψη» της εξουσίας και η συσπείρωση γύρω από αυτήν φαντάζει, για διάφορους λόγους, ελκυστική και ωφελιμιστική. Οι όποιες προσωπικές ανιδιοτελείς στοχεύσεις για την πραγματική πρόοδο και ευημερία του τόπου, περνούν από τις συμπληγάδες των παγιωμένων αρτηριοσκληρωτικών πρακτικών και εξαϋλώνονται.

  Η ιστορία από τις μέχρι τώρα θητείες διοίκησης του Δήμου Διονύσου δεν μαρτυρά ιδιαίτερες επιτυχίες. Η όποια διοίκηση προκύψει, αν δεν έχει μπορέσει προεκλογικά να έρθει σε συνεννόηση και προγραμματική σύγκλιση και δεν κάνει «ένα βήμα πίσω», δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα περισσότερο από αυτά που έκαναν οι προηγούμενες. Το μόνο που θα καταφέρει, είναι να εξυπηρετεί – και πάλι – συμφέροντα ημετέρων…

  Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι δυσμενέστερες προκαλώντας απαισιοδοξία αλλά και παραίτηση στους πολίτες. Προκειμένου να μην ζήσει ο τόπος άλλη μία πενταετία στασιμότητας, κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητας απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις.

  Οι πολίτες δεν θέλουν και δεν πρέπει να δεχτούν την κλασσική συνταγή του αποπροσανατολισμού, των στείρων αντιπαραθέσεων, της πόλωσης και των ιδεολογικών αγκυλώσεων. Ο αλληλοσεβασμός στις ιδεολογικές, κοινωνικές και θρησκευτικές αρχές πρέπει να είναι κυρίαρχα στοιχεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι πολίτες, να ενεργοποιηθούν αβίαστα και αποτελεσματικά για τον τόπο τους. Ισχυρή πρόκληση και προτεραιότητα, να αυξηθεί η συμμετοχικότητα των πολιτών και ιδιαίτερα από νέες και νέους, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αυτοδιοίκησης.

  Ας καθίσουμε μαζί δημοσίως, απέναντι στους πολίτες όλοι όσοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε την τεράστια ευθύνη της δημοκρατικής διοίκησης του δήμου. Έτσι, με ειλικρίνεια και καθαρότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και προτάσεις και να δεσμευτούμε ενώπιον όλων ότι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα με αποφασιστικότητα στο κοινό αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της ζωής στον πανέμορφο Διόνυσο.

  Κωστής Κουριδάκης
  Eπικεφαλής «ΕΥΠΟΛΙΣ – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου»
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ