Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 2024

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ημέρες Κινηματογράφου: «Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» στη Δροσιά την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

  Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού της Δροσιάς του Δήμου Διονύσου σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας κάνει αφιέρωμα στον Τσεχικό Κινηματογράφο προβάλλοντας την ταινία «Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» των JȧnKadȧr και ElmarKlosΘα βρίσκεται κοντά μας η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κ. LucieKuligovȧ.

  Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς.

  Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

  Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

  «Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» των JȧnKadȧr και ElmarKlos

  Ένας άβουλος ξυλουργός στη Ναζιστική Σλοβακία αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός μαγαζιού που ανήκει σε μια γηραιά Εβραία που δεν καταλαβαίνει τι συντελείται στη χώρα της. Η σχέση τους χτίζεται με χιούμορ και τρυφερότητα. Οι πρωταγωνιστές κεντούν ερμηνευτικά, ενώ τα μυστικά που αποκαλύπτονται πλουτίζουν το δράμα, το οποίο κορυφώνεται με σπαρακτικά συγκινητικό τρόπο.

  Η ταινία αναφέρεται στην «αριανοποίηση» που εφάρμοσαν οι Ναζί στο Σλοβακικό τμήμα της Τσεχοσλοβακίας και στα ηθικά διλήμματα που προκάλεσε η εφαρμογή τους. Είναι αφιερωμένη σε εκείνους που πίστεψαν ότι και μετά από τη συνεργασία με τους Ναζί θα παρέμεναν ηθικά καθαροί.

  Το σενάριο βασίστηκε σε ένα μυθιστόρημα του LadislavGrosman.

  Η ταινία κέρδισε το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1965, το Βραβείο Χρυσής Πλακέτας το 1967, το Βραβείο Κοινού του Φ. Κ. του Pilsen το 1968 και δεκάδες άλλα Βραβεία. Η πρωταγωνίστρια IdaKamiṅska  ήταν υποψήφια για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου.

  Είναι η πρώτη ταινία Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου που απέκτησε διεθνή φήμη.

  Σενάριο-Σκηνοθεσία: JȧnKadȧrElmarKlos

  Τσεχοσλοβακία /1965 /128’

  Οι προβολές γίνονται στις  20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.

  Είσοδος ελεύθερη
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ