Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 2024

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Απάντηση της «Δύναμης Ευθύνης» στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, για τον κίνδυνο απένταξης έργων χρηματοδοτούμενων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

  Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο

  Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την ενόχληση της νέας Δημοτικής Αρχής για την ανακοίνωση της «Δύναμης Ευθύνης», με την οποία λειτουργώντας θεσμικά αναδείξαμε, όπως οφείλαμε ως μείζονα αντιπολίτευση, ένα υπαρκτό γεγονός, και συγκεκριμένα τον κίνδυνο απώλειας των χρηματοδοτήσεων δύο έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», εάν αυτά δεν δημοπρατηθούν μέχρι 9/2/2024, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε με πρόσφατο έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών.

  Θα ήταν πιο χρήσιμο για το κοινό καλό, οι διοικούντες να αφήσουν τις μομφές κατά της προηγούμενης Διοίκησης, με το καλημέρα μάλιστα της νέας θητείας, και να
  εργαστούν συστηματικά και χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε την περίοδο 2019-2023, για να υλοποιηθούν έργα που θα βελτιώσουν την Ποιότητα Ζωής στις περιοχές μας.

  Συγκεκριμένα:

  1. Είναι αστήρικτες και αδικαιολόγητες οι μομφές της για δήθεν καθυστερήσεις στο έργο «Παρεμβάσεις και Δράσεις Βελτίωσης της Διαχείρισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Δήμου Διονύσου» αφού:

  Η δίχρονη καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη επανειλημμένων τροποποιήσεων της αρχικής μελέτης, επειδή παρεμβάσεις που είχαν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν με το έργο αυτό, θα έπρεπε για διάφορους λόγους να αφαιρεθούν επειδή αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικό τρόπο.

  Παραδείγματα πολλά, όπως οι παρεμβάσεις:

  Α. Στα τρία αντλιοστάσια ύδρευσης της Σταμάτας, που δεν χρειάζονται πλέον, αφού αυτά θα παροπλιστούν, δεδομένου ότι εξασφαλίσαμε την υδροδότηση της περιοχής από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

  Β. Στα αντλιοστάσια των υπολοίπων Δημοτικών Κοινοτήτων (τοποθέτηση μεταγωγικών διακοπτών, γεννητριών, κλπ) που αντιμετωπίσθηκαν μέσω ιδίων πόρων, όταν μεταγενέστερα, η θεομηνία «ΜΗΔΕΙΑ», έθεσε σε νέα βάση τον όλο σχεδιασμό.

  Γ. Στα Σχολικά κτίρια, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κλπ, όταν στην πορεία διευκρινίστηκε ότι αυτά δεν θα έπρεπε να είναι μισθωμένα.

  Σε κάθε περίπτωση, από τον Δεκέμβριο του 2023, η τροποποίηση της μελέτης είναι έτοιμη και επειδή μάλιστα δεν αλλάζει το ύψος του προϋπολογισμού, το έργο μπορεί και πρέπει άμεσα να δημοπρατηθεί.

  2. Είναι το ίδιο αστήρικτες και αδικαιολόγητες οι μομφές της Δημοτικής Αρχής για το έργο της δημιουργίας πολιτιστικού πολυχώρου στο ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου, όπου κάνει λόγο για δήθεν «καθυστερήσεις», για «προϋπολογισμό που ξέφυγε» και ότι «δεν υπήρξαν πρότερες ενέργειες» μας, αφού:

  Αυτό εντάχθηκε στο πρόγραμμα, χωρίς προαπαιτούμενη μελέτη και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συγκεκριμένου ύψους. Προϋπόθεση ήταν η δημοπράτησή του να γίνει μετά τη σύνταξη προμελέτης, από την οποία θα προέκυπτε και ο τελικός προϋπολογισμός του έργου. Προφανής η υποχρέωση του Δήμου και πολυσυζητημένη στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου, να βρει τρόπο για να εξασφαλίσει το όποιο υπερβάλλον ύψος προϋπολογισμού, πράγμα που σχεδιάσαμε, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο, προς όφελος των πόλεων μας.

  Συνεπώς στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, είναι αβάσιμη η αναφορά ότι δήθεν «δεν υπήρξαν πρότερες ενέργειες», ενώ ο υπαινιγμός για υπερβολικό προϋπολογισμό, είναι μόνον για εντυπωσιασμό, αφού σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η δυνατότητα εύκολης και άμεσης διόρθωσης του. Πάντως χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται «σε διαδικασία δημοπράτησης».

  Η νέα Διοίκηση παρέλαβε έργα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο ως μείζονα αντιπολίτευση, επιδιώκοντας σε κάθε περίπτωση τις συναινέσεις και κινούμενη με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου, θα υπερασπιστεί το έργο της, μέχρι αυτό να υλοποιηθεί στο ακέραιο προς όφελος των δημοτών.

  ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ